top of page

Weathering

Yiannis Theodoropoulos /Γιάννης Θεοδωρόπουλος

Από χτες βρίσκομαι σε επαγρύπνηση

Μάρμαρα προστασίας 2 2022.jpg
Σκύρος 22.9.2022
Από χτες βρίσκομαι σε επαγρύπνηση, ο αέρας έχει δυναμώσει και το Poseidon έχει δώσει εφτάρια (μπωφόρ) και καταιγίδα.
Μάρμαρα προστασίας 1 2022 1.jpg
Μάρμαρα προστασίας 2 2022.jpg

Το φουσκωτό μου βρίσκεται στο λιμάνι στο Αχίλλι το οποίο δεν είναι το πιο ασφαλές λιμάνι από την στιγμή που δεν έχεις τις καλές θέσεις δηλαδή εκεί που κόβει ο καιρός, τις θέσεις αυτές τις έχουν οι επαγγελματίες ψαράδες. Εχω πάει στο λιμάνι τουλάχιστον πέντε φορές και μάλιστα είχα βάλει το ξυπνητήρι στις 4 το πρωί και πήγα να δω τι γίνεται, πριν κάποια χρόνια είχα βάλει το φουσκωτό μου σε λάθος θέση και έσπασαν τα σχοινιά που ήταν δεμένο στον ντόκο και βρήκα το φουσκωτό μου στην άλλη πλευρά του λιμανιού με σπασμένη προπέλλα. Η ζωή στο νησί καθορίζεται από τον καιρό ειδικά για τους τσοπάνους,τους αγρότες και φυσικά τους ψαράδες.

 

Προσωπικά επειδή ασχολούμαι με το ψάρεμα παρακολουθώ το δελτίο καιρού πολλές φορές την ημέρα ακόμα και όταν βρίσκομαι στην Αθήνα. Στο ψάρεμα μια μικρή αλλαγή του καιρού αλλάζει όλα τα δεδομένα. Καθοριστικός παράγοντας είναι η φάσεις του φεγγαριού, έχει παρατηρηθεί ότι γύρο από την Πανσέληνο και την Νέα Σελήνη τα ψάρια είναι πιο κινητικά όπως και η διάθεση των ανθρώπων,έχω παρατηρήσει ψυχολογικές μεταπτώσεις, πόνους,ατυχήματα σε φίλους και γνωστούς γύρω από την Πανσέληνο και την Νέα Σελήνη που φυσικά συνδυάζονται και με αλλαγή του καιρού. Πιο παλιά γύρω στα μέσα Οκτωβρίου που ο καιρός κρύωνε και η διάρκεια της μέρας γινόταν όλο και πιο μικρή κάθε χρόνο ένιωθα ψυχολογικά πολύ άσχημα, έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες συμβαίνουν μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου και με το που μπαίνει η καινούργια χρονιά αρχίζει να καλυτερεύει η διάθεση.Βέβαια μετά έρχεται η άνοιξη όπου αρχίζουν οι θάνατοι,όλα τα κοντινά μου πρόσωπα πέθαναν μεταξύ των αρχών Απριλίου και μέσα Ιουλίου φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίο. Αραγε δεν επηρεάζει όλο αυτό την πολιτική? εννοώ ψυχολογικά τις αποφάσεις των πολιτικών γενικά των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις όχι μόνο για τον εαυτό τους, παλιά πριν πάρουν μια απόφαση πηγαίναν στα μαντεία,μήπως θα έπρεπε να επαναλειτουργήσει το μαντείο των Δελφών αντί να είναι κέντρο της νυχτερινής ζωής των σκιέρ?

Πέτρες από το αρχαίο τοίος 1 2022 1.jpg
Πέτρες από το αρχαίο τοίος 2 2022.JPG
Οι μεταπτώσεις του καιρού επί αιώνες καθορίζουν την ιστορία,ο Βορειοδυτικός πολιτισμός στηρίχτηκε στον τεχνολογικό έλεγχο των καιρικών συνθηκών αξιοποιώντας τις ώρες που δεν έχει φως για εργασία και αυξημένη παραγωγή, ο πολιτισμός καθορίζεται από τις μετακινήσεις πληθυσμών που συνήθως συνέβαιναν λόγω κακών συνθηκών, ξηρασίες, πλημμύρες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων (καταστροφή Μινωικού πολιτισμού),η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα που άλλαξε τον καιρό της γης για χρόνια σκοτεινιάζοντας τον ουρανό και επηρέασε τόσο τα ηλιοβασιλέματα του William Turner! και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν απολαμβάνουμε τα κύματα του Αιγαίου εκατοντάδες άνθρωποι που περνάνε από τα παράλια της Τουρκίας και τις Βορείου Αφρικής (απέναντι) για μια καλλίτερη τύχη πνίγονται. Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε λόγω του μεγάλου καύσωνα (φωτιές στο Μάτι) , και λόγω της εφετινής χιονοθύελλας (κακοκαιρία Ελπίδα) και του περσινού καύσωνα που οδήγησε στο να καεί η μισή Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει και η παρούσα.

Στην σειρά ‘’κυματοθραύστες’’ φωτογράφισα κομμάτια από μάρμαρο (Σκύρου) τοποθετημένα εκεί που τελειώνει η άμμος της παραλίας στα Γυρίσματα για να προστατευτεί ο δρόμος που διασχίζει την παραλία και φυσικά κάποια κτίσματα,στην σειρά ‘’Αρχαίο τοίχος’’ φωτογράφισα κομμάτια από το αρχαίο τοίχος της Σκύρου που έπεσαν στον δρόμο κατά την διάρκεια των μεγάλων σεισμών,ο προιστάμενος του δήμου Σκύρου μαζί με το προσωπικό τα τοποθέτησαν δίπλα στον κεντρικό δρόμο όπου είναι ορατά από όλους τους περαστικούς.

Τα έργα μου που αποκαλώ snow sculptures έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια που χιόνισε πολύ,έχοντας ακούσει πολλές φορές το δελτίο καιρού την κατάλληλη μέρα που έχει δώσει πρόγνωση για χιονοπτώσεις τοποθετώ τα αντικείμενα στην βεράντα μου για να χιονιστούνε! Μετά τα τοποθετώ στο μαγικό τραπέζι και τα φωτογραφίζω, 
εννοείτε ότι όσο χιονίζει ποτέ δεν κοιμάμαι.
290590570_10159803552859631_9081778091328524176_n.jpg
πέτρα από την Καρεφλού σκεπασμένη με φρέσκο χιόνι 2021 70x60cm.jpg
πέτρα από την Ιαπωνία σκεπασμένη με φρέσκο χιόνι 2021 70x60cm.jpg

Yiannis Theodoropoulos is an artist and a photographer based in Athens.

bottom of page